Primele pagini web

World Wide Web („WWW” sau mai simpu spus „Web” este un mediu global de informatii in care utilizatorii pot citi si scrie prin intermediul computerelor conectate la internet. In general termenul de  „Web” este confundat cu internetul in sine. Ce trebuie sa intelegem este ca  World Wide Web este un serviciu ca si e-mailul care functioneaza la nivelul internetului..

În 1980 , Tim Berners – Lee , un contractor independent la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară ( CERN ) , Elveția , a construit o bază de date cu caracter personal, de oameni si modele software , dar, de asemenea si ca o modalitate de a se juca cu hipertextul ; fiecare nouă pagină de informații – a trebuit să fie legata la o pagină existentă .

În 1984 Berners – Lee a revenit la CERN , și a prezentat informatia in urmatoarea maniera : fizicieni din întreaga lume aveau nevoia sa partajeze datele, folosind masini la indemana si un software comun de lucru. El a scris o propunere in martie 1989 pentru ” o bază de date hypertext mare cu link-uri tastate ” , dar ea a generat puțin interes . Seful lui , Mike Sendall , l-a încurajat pe Berners – Lee pentru a începe punerea în aplicare a sistemului său de pe o stație de lucru NeXT .  El a luat in considerare mai multe nume, inclusiv informații Mesh , Mina de Informatii in cele din urma s-a hotarat sa mearga  World Wide Web . Atunci a declarat: ” Nici unul nu este destul de potrivit . Mi-a placut WWW pentru că am putea începe nume de variabile globale.

 

El a găsit un colaborator entuziast în Robert Cailliau , care a rescris propunerea ( publicata la 12 noiembrie 1990) și a căutat resurse în cadrul CERN . Berners – Lee si Cailliau au prezentat ideile lor la Conferința europeană privind Tehnologia Hypertext  în septembrie 1990 , dar nu au gasit colaboratori care puteau aprecia viziunea lor.

Pana de Crăciun in anul  1990 , Berners – Lee a construit toate instrumentele necesare pentru un web de lucru  functional : Hypertext Transfer Protocol ( HTTP ) 0,9 ,Hypertext Markup Language ( HTML ) , primul browser Web ( numit WorldWideWeb , care a fost , de asemenea, un editor web ) , primul software de tip server HTTP ( mai târziu cunoscut sub numele de CERN httpd ) , primul server web ( http://info.cern.ch ) și PRIMELE PAGINI WEB CARE DESCRIAU PROIECTUL IN SINE . Browser-ul putea avea acces la grupuri de știri Usenet și fișiere FTP la fel de bine . Cu toate acestea , nu putea rula decat pe masini Next. Prin urmare, Nicola Pellow a creat un browser de text simplu , care  putea rula pe aproape orice computer numit Mode linie Browser. Pentru a încuraja utilizarea în cadrul CERN , Bernd Pollermann a pus cartea de telefon CERN pe web .  Anterior, utilizatorii trebuiau să fie conectați pe mainframe în pentru a căuta numere de telefon .

Conform spuselor lui Tim Berners-Lee , Web-ul a fost inventat în principal în clădirea 31 de la CERN , dar  de asemenea de la cele două case in care a trăit în acest timp ( una în Franța , una în Elveția ) . În ianuarie 1991, primele servere web din afara CERN  au fost pornite.

Prima pagină web se pare ca s-a pierdut, dar Paul Jones de la  UNC – Chapel Hill din Carolina de Nord a spus in mai 2013 că are o copie a unei pagini trimisa la el în 1991 de către Berners – Lee , care este cea mai veche pagina de web cunoscuta . Jones stocase pagina de text simplu , cu hyperlink-uri , pe o dischetă de pe calculatorul sau NeXT.

La data de 06 august 1991 , Berners – Lee a postat un scurt rezumat al proiectului World Wide Web pe grupul de știri alt.hypertext .  Această dată a marcat , de asemenea, debutul Web-ul ca un serviciu la dispoziția publicului pe internet , deși noi, utilizatorii am putut accesa informatia doar după 23 august. Din acest motiv, aceasta este considerată ziua internetului.

Proiectul WorldWideWeb ( WWW ), are scopul de a permite accesul la toate link-urile care urmează să fie făcute si  la orice informație de oriunde. Proiectul WWW a fost demarat pentru a permite fizicienilor sa  partajeze date, știri , și documente. Primul mesaj a lui  Tim Berners – Lee – ” Suntem foarte interesați în răspândirea web-ului în alte zone , folosind servere gateway pentru date . Colaboratori bine ati venit ! ”

Traducere dupa articolul

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_World_Wide_Web

Derulează în sus